Despre noi
Federaţia Trai Verde este unul din rezultatele proiectului "Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă" (vezi: www.gestiunedeseuri.ro). Proiectul implementat sub coordonarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu şi a Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia, s-a bazat pe un amplu parteneriat româno - norvegian: Primăria Sibiu (capitală culturală 2007), Primăria Stavanger (capitală culturală 2008), Primăria Mediaş, Primăria Sălişte, Universitatea Lucian Blaga, Consiliul Judeţean Sibiu, Waste Management Norway, Green Living Stavanger, Clubul Ecologic Bios Sibiu şi Asociaţia Oraşelor din România.
Dorinţa de a obţine foarte multe rezultate într-o perioadă relativ scurtă, a obligat partenerii să găsească soluţii de continuare a rezultatelor acestui proiect. Aşa s-a constituit Asociaţia pentru Gestiunea Deşeurilor din România şi Federaţia Trai Verde.
Asociaţia pentru Gestiunea Deşeurilor din România este o asociaţie profesională care trebuie să continue parte din beneficiile acestui proiect, cum sunt: gestiunea deşeurilor din construcţii şi demolări, gestiunea deşeurilor periculoase din deşeurile menajere, creşterea profesionalismului celor care lucrează în domeniul gestiunii deşeurilor, precum sprijinirea generaţiei tinere care urmează să lucreze în acest domeniu.
Federaţia Trai Verde s-a constituit din nevoia de a întări sectorul neguvernamental, din nevoia de a susţine profesionalizarea asociaţilor în îmbunătăţirea tipurilor de servicii oferite de acestea populaţiei sau autorităţilor publice locale.
Un model în acest sens a fost pentru noi organizaţia norvegiană Green Living, aşa cum o arată şi traducerea, foarte bună, credem noi, a denumirii (Trai Verde). Organizaţia Green Living oferă servicii sociale pentru cetăţeni, fiind mult mai agreaţi de aceştia decât autorităţile publice.
Deocamdată, Federația Trai Verde este compusă din: Clubul Ecologic Bios Sibiu, Asociația Ecomuzeul Regional Sibiu, Fundația Comunității Sibiu, Asociația Sibiel 2000. Președinția este deținută în acest an de Clubul Ecologic Bios. www.clubbios.ro
Clubul Ecologic BIOS
A fost înfiinţat în 1996 în scopul protejării mediului şi ocrotirii naturii, mijloace principale de protejare a vieţii şi de păstrare a patrimoniului natural, cultural şi istoric al ţării. De-a lungul anilor Clubul Ecologic BIOS a avut acţiuni cu caracter de pionerat în protecţia mediului:
- O bază informaţională bogată pentru promovarea turismului în zona Bâlea;
- Cursuri intensive de protecţie a mediului pentru administraţia publică locală din zona rurală;
- Elaborarea şi promvarea în vederea adoptării a HCL nr.19/24.02.2000 privind protecţia, conservarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, hotărâre în vigoare şi în prezent;
- Organizarea timp de 14 ani a expoziției de flori "De Florii" ce a avut loc anual la Agenţia de Protecţie a Mediului Sibiu;
- Editarea primului material informativ din România privind reducerea şi colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi a metodei de reciclare a deşeurilor organice prin compostare;
- Prima expoziţie naţională de tehnologii nepoluante de epurare a apei;
- Realizarea primului acoperiş verde din Sibiu pe clădirea APM Sibiu şi promovarea ideii de acoperiş verde la ministerele cu atribuţii în domeniu.
Fundaţia Comunitatii Sibiu
A fost înfiinţată în 10 aprilie 2000. Misiunea Fundaţiei ComunitatiiSibiu este dezvoltarea complexă a localităţilor prin participare civică şi financiară. Printre obiectivele Fundaţiei se numără: promovarea şi implementarea parteneriatului intersectorial, sprijinirea activităţii organizaţiilor neguvernamentale şi a grupurilor comunitare pentru dezvoltarea complexă a comunităţii, sprijinirea autoorganizării grupurilor comunitare; dezvoltarea şi derularea unor proiecte de protecţia mediului, culturale, sociale, economice pentru dezvoltare complexă; implicarea cetăţenilor în administrarea comunităţilor; stabilirea strategiilor de dezvoltare pentru localităţi pe termen scurt, mediu şi lung şi urmărirea punerii lor în aplicare. Fundaţia Comunităţii Sibiu este membră a Reţelei Dialog România a cărei misiune este promovarea valorilor democratice prin implicarea cetăţenilor, instituţiilor publice, a ONG-urilor şi a sectorului de afaceri, managementul /dezvoltarea localităţilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu Fondată în 2006, propune dezvoltarea unui Ecomuzeu, pe teritoriul a şase localităţi din judeţul Sibiu, care să sprijine autorităţile şi comunităţile locale în salvarea şi prezentarea patrimoniului cultural şi natural, integrarea în circuitele economice cu produse competitive, crearea unei oferte turistice de calitate, conturarea unei identităţi specifice teritoriului Ecomuzeului prin implicarea comunităţilor locale.
Ecomuzeul Regional Sibiu este printre puţinele din lume care îşi propune să respecte criteriile unui « adevarat » ecomuzeu deoarece «Muzeul» este în întregime in situ, toate obiectivele fiind amplasate în localităţile fondatoare ale Asociaţiei Ecomuzeului Regional Sibiu : Sălişte, Gura Rîului, Moşna, Valea Viilor, Biertan şi Chirpăr (Săsăuş). În fapt fiecare localitate este prezentată ca un obiectiv de muzeu şi de vizitat iar în acest sens rolul principal revine locuitorilor care îi vor primi pe turişti în casele şi atelierele lor.
Ecomuzeul poate reprezenta un instrument viabil de salvare a identităţii satului românesc prin proiectele sale, asociaţia implicându-se în:
Dezvoltarea unei oferte turistice de calitate pentru fiecare localitate;
Salvarea patrimoniului natural şi cultural (construit, religios şi laic, şi imaterial: tradiţii, mod de viaţă, etc)
Dezvoltarea economică durabilă prin sprijinirea agriculturii
Valorizarea specificului identităţii locale şi a relaţiei dintre comunitatea locală şi teritoriu.
Asociaţia Sibiel 2000
Scopul Asociaţiei Sibiel 2000 este de a stimula, iniţia, sprijini şi promova creaţia, obiceiurile, meşteşugurile, patrimoniul cultural al satului Sibiel şi al satelor învecinate, în mod prioritar, dar şi al altor comunităţi.
De asemenea, asociaţia se implică în acţiuni umanitare cum sunt: ajutorarea caselor de copii orfani, a căminelor de bătrâni, a persoanelor cu probleme sociale, a văduvelor.
Preşedintele onorific al Asociaţiei Sibiel 2000 a fost regretatul ctitor al Muzeului de Icoane de Sticlă din Sibiel, preotul Zosim Oancea.